





FREEWAT 3rd GENERAL CONSORTIUM MEETING

September 20th -21st and 22nd 2017 Barcelona – Spain

The meeting is composed of three days:

- **Day 1** (20th September): during the first day the general project status and outcomes (with synthesis of all the work done within each WP) will be discussed and presented along with financial issues;
- Day 2 (21st September): on the second day the 1st FREEWAT User and Developer International Meeting will take place. There the main outcomes and concrete tools developed by the FREEWAT project will be discussed in details by means of a set of presentations from case studies. In the afternoon, all of the participants will have the possibility to meet the FREEWAT people and have their say on the FREEWAT future including further development and in view of creation of the FREEWAT association. Moreover, it will be the time to set national FREEWAT representatives, which is people and institutions willing to take up FREEWAT exploitation in their own Country. The meeting will be open also to non- Consortium participants.
- Day 3 (22nd September): the 3rd FREEWAT Open workshop "*ICT tools for innovating Groundwater Management in a changing world*" will take place. It will feature keynote speakers, including policy makers (such as a representative of the EC, the Catalan Water Agency, etc.) and representatives of cooperating H2020 projects, and FREEWAT applications at a range of case studies. The event will be the time to examine how ICT tools can serve –or are already serving– the societal needs across Europe in the water domain, and it will have a strong focus on their uptake by key European, and not only, stakeholders and final users.











DAY 1

GENERAL CONSORTIUM MEETING

Wednesday, September 20th

Assembly Hall Pascual Vila CID - CSIC, 16 Jordi Girona Barcelona (Spain)

(30min) 12:30 - 13:00: Arrival of participants

Chairman: FREEWAT Steering Group

- (10 min) 13:00 13:10: Greetings (Enric Vázquez-Suñé, IDAEA)
- Presentation of all the participating partners and Institutions
- (20min) 13:10 13:30: The project at glance: project's presentation. Challenges addressed with FREEWAT. Rudy Rossetto (SSSA)
- (10 min) 13:30 13:40: Work Package 2 Software Engineering and Development. lacopo Borsi (TEA)
- (20 min) 13:40 14:00: Work Package 3 Capacity building. Rotman Criollo (IDAEA-CSIC)
- (20 min) 14:00 -14:20: Work Package 4 and Work Package 5- Presentation of the work done in the 14 case studies.

Andreas Kalioras (NTUA) / Youssef Filali-Meknassi (UNESCO)

• (30 min) 14:20 - 14:50: Work Package 6 - Enhanced science- and participatory approach evidence based decision making.

Nadia Theuma (PARAGON) / Zuzana Boukalová (METCENAS)

(30 min) 14:50 - 15:20: Coffee break

- (10 min) 15:20 15:30: Work Package 7 Presentation of the guidance on modelsupported application of EU water-related Directives for water quantity and quality.
 Laura Foglia (TUDA)
- (30 min) 15:30 16:00: Work Package 8 Dissemination, Communication and Exploitation issues. Rudy Rossetto (SSSA)
- (1:30 h) 16:00 17:30: Open discussion (questions / comments) and summary and a view for upcoming FREEWAT maintenance



